שרים במדים

הלהקות הצבאיות

להקת גייסות השריון



ההתחלה
לאחר מבצע קדש ב-1956, עלה קרנו של חיל השריון והוא הפך לחיל מרכזי בתפיסה האסטרטגית של צה"ל. ראשי החיל (חיים בר-לב, ישראל טל ודוד אלעזר) הכירו בחשיבותה של להקה צבאית להעלאת המורל וטיפוח גאוות יחידה. על בסיס צוות הווי שפעל בחטיבה 7 הוקמה הלהקה, ושאול ביבר, קצין החינוך החיילי, הטיל את מלאכת ניהול הלהקה על נעמי פולני, שהנחילה ללהקה את מסורת הצ'יזבטרון: פזמונים ומערכונים.

שנות החמישים
כאמור, בשנותיה הראשונות של הלהקה נתנה נעמי פולני את הטון, תוך התמקדות בהווי של חיל השריון. חיים חפר היה מכותבי הפזמונים הבולט בתקופה זו, כולל גרסאות בעברית לשירים שלחנם צרפתי. בתקופה זו כתב נתן אלתרמן לראשונה שיר ללהקה צבאית ('אליפלט') עקב שירותה של בתו, תרצה אתר, בלהקת גייסות השריון.

בשנות החמישים לא הקליטה הלהקה את שיריה באופן מסחרי, ולהיטי התכניות הראשונות הופיעו באלבום הראשון שיצא ב- 1961. מבין כוכבי הלהקה בתקופה זו ניתן למנות את ניסים עזיקרי, מאיר רמז, תרצה אתר, זמירה חן, דפנה אילת וברק עמרני.

שנות השישים
בתחילת שנות השישים המשיכה נעמי פולני להדריך את הלהקה ויחד עם תזמורת רחבה יותר שהצטרפה ללהקה, הגיע המלחין והמעבד רפי בן-משה, שליווה את הלהקה שנים רבות. באמצע שנות השישים החלה הבימאית מירי מגנוס, בוגרת להקת פיקוד צפון, ללוות את הלהקה, תחת שרביטה חל שיפור ניכר ברמת ההפקה והביקורות שיבחו.

כמו כל הלהקות הצבאיות, לאחר מלחמת ששת הימים פרחה הלהקה, ושתי התכניות שלאחר המלחמה הניבו להיטים רבים. בתקופה זו בלטו אבי טולדנו, שהגיע ללהקה כבר מהאזרחות ככוכב, ותיקי דיין.

שירי הלהקה הוקלטו לראשונה ע"ג תקליט מסחרי ב-1961 , בתחילה על גבי תקליטונים ולאחר מכן הופקו גם אלבומים אריכי-נגן.

בנוסף לאלה שהוזכרו לעיל, כוכבים נוספים שצמחו מהלהקה בשנות השישים היו: גבי ברלין, עליזה עזיקרי, נורית הירש, צבי שיסל, עזרא דגן, טליה שפירא ז"ל, ודורי בן-זאב. שתי דמויות בולטות מבוגרי הלהקה בתקופה זו היו שוקי פורר, שלימים הפך להיות ראש העיר רחובות, ושלי טימן, שופט לשעבר בבית המשפט המחוזי בת"א.

שנות השבעים
בתחילת שנות השבעים השתחררו מרבית כוכבי הלהקה, ולמרות חזרתה של מירי מגנוס לביים את הלהקה, לא הצליחה הלהקה לשחזר את הצלחותיה, בעיקר בגלל הפקה מסורבלת ומעורבותו של מפקד גייסות השריון החדש, אברהם אדן (ברן), שהטיל צנזורה על התכנים של המערכונים והפזמונים. הלהקה פורקה לצוותים קטנים: צוות אחד פעל בחטיבה 7, צוות אחד בחטיבה 14וצוות נוסף (של עוצבת סיני) הפך להיות "צוות הווי סיני".

ב-1971 התגבשה מחדש הלהקה במתכונת רחבה לשלוש תכניות נוספות עד לפירוקה, כשתכנית בר-המצווה מ-1973 'שיר-יון-הרצל' היתה הבולטת ביותר והניבה מספר להיטים. בעקבות שחרורם של חלק מחבריה בסוף 1976, הצטמצמה הלהקה שוב לצוות קטן יותר אשר פעל כשנה עד לפירוקו.

כוכבים בולטים מבין חברי הלהקה בשנות השבעים הם: שמוליק בילו, יעקב נווה, משה בקר, מאיר סוויסה, שמוליק בודגוב, עדי רנרט, גבי שדה ויוני חן ז"ל.

שנות השמונים
כחלק ממסקנות מלחמת של"ג הוקמה ב-1983 מפקדת חילות השדה (מפח"ש), וגייסות השריון הפכו חלק מזרוע היבשה החדשה. עם חידוש פעילות הלהקות הצבאיות בשנות השמונים, הוקמה להקה במסגרת המפח"ש בלבד.